Du är inte inloggad. Logga in »

Brf. Barnhuset 5

Frågor och svar

På den här sidan har styrelsen samlat svar på många av de vanligaste frågorna.

Informationen är aktuell per den 9 maj 2024.

När bildades föreningen?

Föreningen bildades den 9 december 1999 och förvärvade fastigheten den 31 januari 2002.

Finns det några kommande avgiftshöjningar eller -sänkningar?

Styrelsen prövar löpande om årsavgiften skall höjas eller sänkas. Det finns per den 9 maj 2024 inga beslut om att göra det.

Hur många lägenheter finns det?

Det finns 34 bostadslägenheter. Av dem är 33 upplåtna med bostadsrätt och 1 med hyresrätt.

Hur många lokaler finns det?

Föreningen äger fyra stycken kommersiella lokaler och de är alla upplåtna med hyresrätt.

Hur ser lägenhetsfördelningen ut?

Lägenheterna har 1-3 rum och kök.

När färdigställdes byggnaden?

Den färdigställdes år 1886.

När stambyttes byggnaden?

Den stambyttes år 2003-2004.

Äger föreningen marken?

Ja.

Vad är föreningens skattemässiga status?

Föreningen är en så kallad äkta bostadsrättsförening (ett privatbostadsföretag).

Godkänns juridisk person som ägare?

Nej.

Godkänns delat ägande?

Ja, flera personer kan äga en bostadsrätt tillsammans.

Ingår uppvärmning i avgiften?

Ja, uppvärmning via fjärrvärme ingår i avgiften.

Ingår vatten i avgiften?

Ja, kallt och varmt vatten ingår i avgiften.

Ingår elektricitet i avgiften?

Nej, varje lägenhet har egen mätare och egna abonnemang för elnät och elhandel.

Ingår tv i avgiften?

Ja, IP-tv via Telenor med bland annat ett basutbud av kanaler ingår i avgiften.

Ingår bredband i avgiften?

Ja, bredband på 500/500 Mbit/s via Telenor ingår i avgiften.

Finns det gas i lägenheterna?

Vissa lägenheter har gas. Ingår ej i avgiften.

Finns det eldstäder i lägenheterna?

Ett fåtal lägenheter har eldstad.

Hur fungerar brandskyddet?

Lägenheterna skall vara försedda med brandvarnare och brandsläckare, vars funktion respektive medlem ansvarar för. Vissa strategiska miljöer utom lägenheterna har också försetts med brandvarnare. Gångarna i källaren är försedda med nödljus och brandsläckare.

Gemensamma anläggningar m.m. som ingår i avgiften

Har föreningen parkeringsplatser?

Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Det finns dock avgiftsbelagd gatuparkering på kommunens mark utanför huset, så kallad boendeparkering.

Hur ansöker man om medlemskap?

Ansökan om medlemskap görs i regel i samband med överlåtelser av bostadsrätter. En ansökan innehåller

Ansökningar skickas till styrelsen (gärna via e-post), som normalt sett handlägger dem inom sex veckor. Ordningsreglerna hittas under Hem i menyn här på hemsidan.

Finns det en vind?

Nej, vinden har gjorts om till bostadsrättslägenheter.

Vad gäller kring överlåtelse- och pantsättningsavgifter?

En överlåtelseavgift tas ut av den som förvärvar en bostadsrätt, och den uppgår till 2,5 procent av gällande prisbasbelopp.

En pantsättningsavgift tas ut av den som pantsätter en bostadsrätt, och den uppgår till 1 procent av gällande prisbasbelopp.

Finns det några planerade renoveringar?

Det finns inte några planerade renoveringar som styrelsen har fattat beslut om att genomföra. Styrelsen har dock en underhållsplan där kommande renoveringar planeras in på både lång och kort sikt.

Vad gäller kring andrahandsupplåtelser (uthyrning i andra hand)?

Tillfällig korttidsupplåtelse, exempelvis via Airbnb, är inte tillåten.

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand om styrelsen ger sitt samtycke. Detta gäller alltså även om man inte tar ut hyra av den man låter bo i lägenheten.

Bostadsrättshavare som önskar upplåta sin lägenhet i andra hand ska skriftligen ansöka hos styrelsen tillstånd av upplåtelsen. Ansökan ska innehålla skälen för upplåtelse, under vilken tid upplåtelse ska ske samt namn, personnummer, telefonnummer och e-postadress till den för vilken tillstånd till upplåtelse söks.

Om styrelsen inte lämnar tillstånd kan ansökan göras till hyresnämnden i Stockholm som kan lämna tillstånd. Se policyn för andrahandsupplåtelser under Hem i menyn här på hemsidan.

Vad gäller kring sopor och annat avfall?

Föreningen tillhandahåller sopkärl för hushållssopor, matavfall, dagstidningar och mindre grovsopor. Observera att grovsopor inte får ställas vid sidan av avsett kärl. Om kärlet är fullt får man förvara soporna i lägenheten till dess plats finns eller själv frakta bort dessa.

Alla andra sopor, så som glas, metall m.m., måste man själv transportera bort. Närmaste kommunala återvinningsstation finns på Upplandsgatan 1.

Berätta lite mer om föreningens byggnad!

Byggnaden uppfördes 1886 av byggmästare P A Thorstensson efter ritningar av arkitekterna Kasper Salin och A Lindegren och består i dag av ett flerbostadshus i 8 våningar. Av dessa utgör 6 våningar bostäder medan entréplan och källare (vissa delar i souterräng) utgör lokaler samt lägenhetsförråd och tvättstuga.

Huset har byggts om 1935 då bland annat gårdsflygeln revs, lägenheterna delades upp, centralvärme och badrum installerades. Dessutom moderniserades hissen, som är från 1908.

En genomgripande renovering och ombyggnation av huset har vidare skett under åren 2003 och 2004 i samband med att vinden uppläts med bostadsrätt, varvid ytterligare tre bostadsrättslägenheter uppläts. Tvättstuga samt lägenhetsförråd flyttades till källaren samtidigt som hissen förlängdes en våning.

Renoveringen omfattade bland annat omläggning av de icke grönmålade delarna av plåttaket, byte av ledningar för vatten och avlopp (såväl stamledningar som horisontella dito), byte av elstigare, renovering av samtliga badrum och installation av säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter.

Huset bedöms efter den senaste renoveringen och stambytet 2003-2004 i gott skick och underhålls löpande. Utförda åtgärder framgår av senaste årsredovisning.

Observera att fastigheten är kulturskyddad och enligt gällande planbestämmelse får exteriören inte förvanskas. Interiört får ursprunglig planlösning och ursprunglig fast inredning inte förvanskas. Vård- och underhållsarbeten ska ske på ett traditionellt sätt med traditionella material.